You are here

036_Urban_Oasis

Place
Brussels
Program
Single Housing: New house + renovation transformation of the garden pavilion into library and guest house
Status
Built
Client
Private
Size
+/- 450 m²
K2A Team
Kervyn -
Alegria -
Beckers -
Palmers -
Damsin
Structure
E.r.c.c.
Duration
2008 to 2010
General Contractor
Ecobat
Models
Jinqiu
+

Today, the back yard of this up-scale residential area is occupied partly by a parking lot and partly by private gardens with magnificent trees and lush vegetation: Truly an urban oasis.

In order to reinforce the natural setting of the gardens, the city authorities imposed that at least one-third of the grounds be dedicated to “green spaces”. The other two-thirds could be rehabilitated into a private residence and a parking.

The project proposes a ground floor that snakes through the site to embrace the garden, offering plenty of light and lofty spaces where each room has direct outdoor access. A wooden box is placed on top, offering sleeping accommodations.

+